Tilkun ohje

Tilkun ohje

TEKO-OHJEET

* Tilkkujen koko on 20x20 senttimetriä. Peitto on helppo koota, kun tilkkujen koko täsmää puolen senttimetrin tarkkuudella; 18 ja 22 cm:n tilkkuja on jo vaikeampi sovittaa vierekkäin. Jos et kuitenkaan saa tilkuista tasan oikean kokoisia, älä luovuta. Kaikille tilkuille löytynee 'seuraa' peitoksi asti. Ja jos teet kerralla kokonaisen peiton tilkut, voit neuloa vaikka pitkiä suikaleita ja yhdistää ne.

* Tilkut on kätevä neuloa kulmasta kulmaan. Luo kaksi silmukkaa ja lisää joka rivin alussa yksi silmukka, kunnes sivut ovat 20,5 cm (pituudesta häviää vähän). Sitten kavenna yksi silmukka joka rivin alussa, kunnes silmukat loppuvat. Lisäykset kannattaa tehdä ensimmäisen ja toisen silmukan välissä. Jos käsialasi on löysä, kokeile nostaa ensimmäinen silmukka toiselle puikolle ja tee sitten lisäys ensimmäisen ja toisen silmukan väliin. Kavenna kutomalla toinen ja kolmas silmukka yhteen. Muistathan päätellä.

* Voit toki neuloa tilkkuja myös luomalla kerralla tarvittavan määrän silmukoita ja neulomalla sitten 20 cm. Ja tilkkuja voi myös virkata.

* Jos neulot tilkkuja peitollisen verran, eli vähintään 20 tilkkua, olisi ihanaa, jos jaksaisit myös ommella peiton kasaan! Kokoa peitto 4x5 kokoiseksi tai suuremmaksi. Vaihda yhdistettäessä tilkuissa neulepinnan suuntia, niin peitosta tulee ryhdikkäämpi. Ompele tai virkkaa tilkut yhteen. Peiton reunoille voi myös virkata esimerkiksi rapuvirkkausta. Peiton voi höyryttää kevyesti.

* Keskiverto käsialalla hyviä tilkkuja saa esimerkiksi Seitsemän Veljeksen langasta ja 3 mm kokoisilla puikoilla. Villalanka on parasta, mutta myös tekokuituisemmat langat kannattaa käyttää. Tekokuitutilkut sopivat peiton kulmiin vahvistamaan sitä, kun taas villaiset kannattaa paremman lämpöarvonsa takia asettaa keskelle.

Sivusto on toteutettu SiteRunner-sivustotyökalulla